Dış politikada yeni dönem nasıl şekillenecek? Erdoğan’la uzlaşmak zorundalar.
-
HABER 7 – ÖZEL
14 Mayıs ve 28 Mayıs tarihlerinde yapılan seçimlerin ardından dış politika yeni bir döneme girdi. Türkiye’nin aktif siyaset anlayışını sürdürmesinin beklendiği yeni süreçte olası gelişmelerin neler olduğunu dış politika uzmanlarına sorduk. Haber7’ye özel açıklamalarda bulunan uzman, yeni dönemde özellikle Mısır ve Suriye ile yaşanabilecek gelişmelere dikkat çekti.
İSLAM COĞRAFYASINDA TÜRKİYE’YE BÜYÜK İLGİ VAR
ORSAM Başkanı Prof. Ahmet Uysal, Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde gerçekleştirilecek yeni transfer öncesi değerli değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin benzer politikalarını daha güçlü bir şekilde sürdürmesini beklediğini söyleyen Uysal, şöyle konuştu: “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türkiye’de 5 yıl daha ülkeyi yönetmesi onaylandı. Bu durum dış politikaya güçlü bir şekilde yansıyacaktır. Seçimlerin uluslararası arenada geniş yankı uyandırdığını gördük. Türkiye’ye büyük bir ilgi var. özellikle İslam dünyasında. İslam ülkeleri halkları Türkiye’ye ilgi duyuyor. Büyük bir umutla bakıyor.”dedi.
MISIR VE SURİYE BAĞLANTILARINDA YENİ DÖNEM NASIL ŞEKİLLENECEK?
Suriye ve Mısır ile yeni dönemde yaşanabilecek gelişmeleri değerlendiren ORSAM Başkanı Prof. Ahmet Uysal, Mısır ile ilişkilerin daha da gelişeceğini, Suriye’deki sığınmacıların dönüşü için uygun ortamı oluşturmaya çalışacaklarını kaydetti. Uysal, özellikle “Suriye’deki süreç ilerlemeye devam edecek. Türkiye’nin bu konuda tek taraflı taviz vermesini beklemiyorum. Suriyelilerin geri dönebileceği bir ortam yaratılması için çaba gösterilecek. Mısır’da ise Kahire ile ilişkiler daha da gelişecek. Süreç ilerleyecek. Mısır dış politikada zorlanıyor ve kendine güveniyor. Bu nedenle Mısır bir an önce Türkiye ile normalleşmek isteyecektir.”sözlerini kullandı.
TÜRKİYE SEÇİMLERİ NEDEN 2023’ÜN EN DEĞERLİ SEÇİMİ OLDU?
14 Mayıs ve 28 Mayıs tarihlerinde yapılan seçimlerin ardından dış politikada oluşacak yeni süreçle ilgili Haber7’ye konuşan Dış Politika Uzmanı Prof. Dr. Ferhat Piriçci oldu. Türkiye’de seçimleri merakla izleyen iki kesim olduğunu belirten Pirinççi, şöyle konuştu: “Bu gruplardan birincisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinin devamını isteyen dost ve müttefik ülkeler ile Türkiye’nin izlediği aktif politikalardan güç alan ülkelerdi. İkinci grup, Türkiye’nin dış politikasının değişmesini isteyen ülkelerdi. Dolayısıyla 2023’ün en önemli seçimleri Türkiye’de yapıldı.”söz konusu.
MISIR İLE ANLAŞTI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçimi kazanmasıyla birlikte dış politikada sürekliliğin devam edeceğinin söylenebileceğini belirten Bıçakçı, şöyle konuştu: “Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Erdoğan’ı aradı. Büyükelçilik konusunda anlaşmaya varıldı. İki ülke arasında yavaş da olsa ilerleyen bir süreç var. Suriye’de ani bir gelişme beklemiyorum. Sürecin daha hızlı ilerlemesi gerekiyor. biraz daha” dedi.sözlerini söyledi.
ERDOĞAN’la uzlaşmak zorunda kaldılar
Akşam Gazetesi Yazarı ve Dış Politika Uzmanı Doç. Dr. Oğuzhan Bilgin de Haber7 için önemli değerlendirmelerde bulundu. Dış politika alanında şekillenecek yeni süreçten bahseden Bilgin, şunları söyledi: “Dış politikada birçok ülke seçim bekliyordu. Dış basında muhalefetin seçimi kazanacağı algısı vardı. Seçimden sonra Erdoğan’la uzlaşmak zorunda kalan birçok lider var. Biden ve Macron’un tavrı olabilir. örnek olarak verilecek.ABD ve Fransa gibi ülkeler Türkiye aleyhine siyaset Suriye ve Mısır da değişmek zorunda kalacak.Bu iki ülke ile normalleşme süreci hızlanacak.Türkiye dış politikada mevcut çizgisini sürdürecek.Suriye ve Mısır Bu gerçekliğe göre hareket etmek normalleşmeden hem Türkiye’ye hem Suriye’den hem de Mısır’dan kazançlı çıkar.”dedi.